Fotopasce na zlodeja - Ochráňte váš majetok

Publikované: feb 20, 2018

Kategórie: Články

Ak niečo vlastníme, či už je to dom, auto alebo obchod, chceme to samozrejme ochrániť. Nie je nič horšie než prísť k vykradenému obchodu, alebo sa bez výsledku rozhliadať po aute, ktoré už na svojom mieste dávno nestojí. Stalo sa vám niečo podobné? Chcete tomu predísť, prípadne získať dôkazy pre políciu a poisťovňu, ak by k tomu došlo? V tom prípade je ten správny čas na to zaobstarať si fotopascu.

Fotopasce na zlodeja využívajú nielen súkromné osoby a podnikatelia, ale aj mnoho miest, obcí, aj Polícia ČR. Je rozhodne dobré dať si pri výbere pozor a využívať overené dodávateľov, ktorí vám v prípade potreby môžu poskytnúť potrebný servis.

Fotopasca na zver vs. na ochranu

Na trhu sa vyskytuje množstvo fotopascí. Niektoré sa pýši svojím univerzálnym použitím, iné sú úzko zamerané na konkrétny účel. Ako sa od seba líšia a záleží na tom toľko? To je otázka pre vás. Ak sa chystáte chrániť priestor, na ktorom môžete fotopascu ukryť aj do prírodného prostredia, môžete zvoliť aj fotopasca určenú pre pozorovanie zveri. Naopak pri umiestnenia v obchode budete určite dbať na vzhľad a veľkosť, lebo tam fotopasca s kamuflážou naozaj tak ľahko neschováte.

Hlavným, pre vás dôležitým atribútom, je prísvit. Pri ochrane majetku sú treba voliť fotopasce s neviditeľným prísvitom s vlnovou dĺžkou 940 nm, ktorý ľudské oko nedokáže zachytiť a zlodej tak nemá šancu zariadení nájsť a zničiť - fotopasca nie je vidieť pri priamom pohľade ani v úplnej tme. Niektoré fotopasce disponujú neviditeľným bleskom, ktorý zvyšuje kvalitu vyhotovených fotografií. Samozrejmosťou je bezhlučnosť.

Parametre

Čo vás ďalej môže u fotopascí zaujímať, je rýchlosť snímania obrazu a pohybové čidlá. Pri výbere dajte pozor: výrobcovia fotopascí sa radi predháňajú v najvyššej rýchlosti snímania, u dobré fotopasce vám ale stačí od 0,5 do 1 sekundy. Menšie rýchlosť už by mohla byť pre bežnú prevádzku fotopasce problematická, akékoľvek vyššie číslo je zase úplne zbytočné. Najdôležitejšie je, aby fotopasca dokázala zachytiť narušiteľa kvalitne, najlepšie v stredu fotografie. Naproti tomu pohybové čidlá sú u všetkých výrobcov v podstate rovnaká, takmer sa nemôžete pomýliť vo výbere. Len sa nenechajte oklamať: štandardná dosah je 12 - 16 m. Existujú aj zariadenia s dosahom až 25 m, avšak pozorovaný objekt je na fotografiách zvyčajne zle rozoznateľný.

GSM modul – Pre maximálny prehľad

Fotopasce pre ochranu vášho majetku môžete nájsť s GSM modulom - fotografie sa vám budú okamžite posielať prostredníctvom MMS do vášho mobilného telefónu alebo na email. Navyše sa budú štandardne ukladať na SD kartu vo fotopasci. Ku GSM modulu treba prikúpiť SIM kartu s dátovým prenosom, najlepšie takú, ktorú budete môcť pravidelne dobíjať. Nejedná sa o príliš veľkú investíciu navyše a pri ochrane majetku sa môže naozaj vyplatiť - v reálnom čase s minimálnym oneskorením budete vedieť, čo sa na vami stráženom priestore deje. A môžete tak čo najrýchlejšie zakročiť, ak to bude potrebné.

Ak si kupujete fotopasca ako prevenciu, nie je GSM modul nutnosťou, ale u frekventovaných oblastí s históriou nedovolených vniknutiu či podobných incidentov ho určite odporúčame.