5 tipov pre kvalitnejšie prírodné zábery s vašou fotopascí

Publikované: jan 3, 2018

Kategórie: Články

Zaobstarali ste si fotopasca a úspešne s ňou fungujete, tešíte sa z krásnych prírodných záberov. Možno už ste získali viac, ako ste si vôbec predstavovali, možno na tú svoju najlepšiu fotografiu ešte len čakáte. V nasledujúcom článku vám prinášame päť tipov, ktoré vám môžu dopomôcť k lepším, kvalitnejším záberom a ceneným fotografickým úlovkom.

Nemierte do slnka

Fotopasce sú citlivé na teplo a pohyb. Preto je zlý nápad nechať zariadenie čeliť najväčšiemu zdroju tepla: slnku. Určite nechcete natešený zasadnúť k prehliadke fotografií z fotopasce, len aby ste našli desiatky a desiatky záberov ničoho.

Namieriť svoju kameru k slnku bude mať za výsledok zmeny teploty, vietor navyše môže rozpohybovať konáre okolitých stromov a fotopascu si v tú ranu myslí, že zachytila pohyb človeka alebo zvieraťa. miesto na SD karte nie je nekonečné a vy ho určite nechcete plytvať na možná estetické, ale inak bezvýznamné zábery slnečných lúčov a vegetácie.

A rada? Ak je to len trochu možné, smerujte svoju fotopascu k severu. Ak máte k fotopasci pripojený solárny panel, nechce slnku čeliť ho, prípadne skúste umelo vytvoriť lepšie podmienky (preskupením lístie, vhodným zákrytom).

Chráňte sa proti poškodeniu

Bolo to povedané už mnohokrát, ale vždy to stojí za opakovanie - fotopasca je nákladná investícia a mala by sa patrične chrániť, zvlášť keď je ponechaná dlhú dobu v teréne bez vášho dozoru. V Českej republike sa zvyšuje počet fotopascí v lesoch i inde, a spolu s tým sa zvyšuje aj počet ich odporcov. Okrem iného, nikdy neviete, na čo vaše fotopascu môže naraziť. A hoci fotopasce sú vcelku odolné zariadenie, neprežijú všetko. Zakúpiť teda kovový box, alebo aspoň Zámok, sa skutočne oplatí. Ideálne oboje dohromady. Odradíte nenechavé zlodeja a zabránite fatálnemu poškodeniu.

Ďalším tipom je umiestniť kameru do väčšej výšky, tak, aby nikomu a ničomu len tak nemohla padnúť do oka. Okrem iného tak získate unikátnu perspektívu. Aj maskovanie podstatne pomôže. Nájdite si trochu času, ktorý investujete do ochrany.

Nechajte kameru byť

Jednou z najväčších chýb, ktorú milovníci prírody v hone za perfektnými zábery robia je, že svoju kameru chodia často a pravidelne kontrolovať. Je pochopiteľné, že chcete vidieť, čo sa fotopasce podarilo zachytiť, ale preukazujete si tak medvediu službu. Vaše pravidelné cesty totiž neuniknú miestnej zveri, ktorá sa k lokalite naďalej nebude chcieť priblížiť. Jednak v obavách z vašej prítomnosti, ale tiež kvôli pachu. Odolajte pokušeniu, kontrolujte fotopasca čo najmenej, a svoje zastavenie konajte nepravidelne. Zvieratá, ktorá sa najviac snažíte zachytiť, sú zvyčajne veľmi plachá a stres by ich od vašej fotopasce mohol nadobro odohnať.

Nešetrite na batériách

Povieme si to proste a jednoducho - na batériách pre vonkajšie fotopasce sa neoplatí šetriť. Tu je veľký rozdiel medzi fotopasce vnútri objektov a tými, ktoré sú prakticky celoročne vonku. Počasie a teploty sú často nevyspytateľné a vy svoje zariadenie určitú dobu neuvidíte. Pár korún, ktoré ušetríte vďaka lacnejším batériám by ste nakoniec museli dosť možno investovať do novej fotopasce. Lítiové batérie vydrží až dvakrát, trikrát dlhšie než batérie alkalické. Navyše ďaleko lepšie znášajú extrémne teploty a teplotné prechody.

Príhodná lokácie

Lokalita je všetko. Viac ako polovica vášho úspešného "honu" za zverou a zábery spočíva v nájdení tej správnej lokality a miesta pre umiestnenie fotopasce. Aj tá ten najlepší fotopasca je k ničomu, pokiaľ ju dáte do málo frekventované oblasti, kde nemá šancu nič poriadneho zachytiť. Dajte si prácu a vybrané miesto preštudujte, informujte sa na tipy od skúsenejších, mnoho fór je vám plne k dispozícii. Zvážte ročné obdobie a zamerajte sa na zdroje jedla, vodné toky a iné body, ktoré by zabezpečili hojný výskyt zveri.

Ak sa však stane, že ste už po niekoľkýkrát prezerali svoje zábery z fotopasce so sklamaním, neváhajte lokalitu zmeniť. Trpezlivosť je jedna vec, rozhodne sa oplatí, ale ak nie ste dlhodobo úspešní, nie je dôvod zotrvávať na rovnakom mieste. Najmä ak ste presvedčení, že ste našli lepší priestor pre pozorovanie. Dajte na svoj inštinkt a zdravý rozum, zvyčajne sa to vypláca.