Fotopasce na zver - Prírodné zábery aj ochrana pred pytliakmi

Publikované: mar 25, 2018

Kategórie: Články

Fotopasce sú pomôckou poľovníkov už dlhú dobu. Okrem iného si ich obľúbili aj milovníci prírody, ktorí s nimi zaobstarávajú unikátne zábery zvierat, ku ktorým by sa nemali možnosť dostať inak. Ale ako zvoliť tú najlepšiu fotopasca pre pozorovanie zveri, na čo si dať pozor a čo je úplná nevyhnutnosť?

Tradičné využitie fotopasce - poľovníctvo

Než sa fotopasce stali doménou ochrany majetku, využívali ich poľovníci predovšetkým na monitoring zveri v oblasti, na sledovanie pohybu šeliem alebo stád a zachytenie prípadných pytliakov v revíri. Aj v dnešnej dobe sú fotopasce hojne využívané slovenskými lesníkmi. Pole využitie je veľmi široké, vďaka čomu sa počet fotopascí v lesoch neustále zvyšuje. Zariadenie pomáhajú nielen s ochranou, ale tiež zachytávajú unikátne zábery druhov, ktoré sú veľmi zle pozorovateľné - napríklad vlci alebo rysy. Z toho ťaží milovníci prírody, ktorí tak pomocou fotopasce môžu získať kvalitné fotografie šeliem, vtáctva, alebo vysokej zveri.

Ako zvoliť tú pravú fotopascu?

Fotopasce pre pozorovanie zveri a monitoring majetku sa od seba pochopiteľne líšia, hoci sa na trhu objavuje čím ďalej viac zariadení, ktoré s prehľadom zvládnu oboje. Pokiaľ si ale chcete byť istí, že ste pre svoj účel zvolili tú najlepšiu možnosť, mali byte si dať pozor na nasledujúce.

Jednou z najdôležitejších vlastností fotopasce je prísvit. Štandardne sa vyskytuje prísvit s vlnovou dĺžkou 940 nm, ktorý ľudské ani zvieracie oko nezachytí. Ak teda chcete nerušene pozorovať zver v jej prirodzenom prostredí, je 940 nm prísvit tou správnou voľbou. Ak ale stojíte o kvalitnejšie zábery a nevadí vám, ak zvieratá budú o vašej fotopasce "vedieť", na trhu sa objavujú aj fotopasce prisvietením s dĺžkou 850 nm. Zvieratá ale také fotopasce stresujú a človek je schopný je zaznamenať. Vystavujete teda svoju fotopascu väčšiemu riziku možného odhalenia a zničeniu.

Pozor si treba dať aj na pohybové čidlá a rýchlosť spúšte. Kým dosah pohybových čidiel je u fotopascí viacmenej obdobný (10 - 15 m, väčší dosah už nie je schopný ostro zaznamenať vzdialenejšie objekty), rýchlosť spúšte sa môže veľmi líšiť. Pre pozorovanie zveri odporúčame rýchlejší spúšť, alebo spojiť spúšť pomalšia s väčším pozorovacím uhlom zariadení. Aj o tom je dobré popremýšľať - najkvalitnejšie fotografie na vzdialenosť do 15 m zadovážite s uhlom 45 °. Široký pozorovací uhol (okolo 80 °) je skvelým nástrojom pre krátke vzdialenosti okolo 2 m - na väčšiu vzdialenosť už objekty splývajú.

GSM modul - Áno alebo nie?

Technológia postupujú aj u fotopascí, preto je dnes možné dostávať pravidelné informácie z fotopasce na email alebo mobilný telefón. Oplatí sa táto funkcia u fotopascí určených na pozorovanie zveri? Pre poľovníkov, ktorí chránia sledovanú oblasť pred narušiteľmi, určite. Tu je prístup možné porovnať s monitoringom obchodu. Pre milovníka prírody sa ale taká funkcia skôr neoplatí. Cenový rozdiel je u GSM modulu znateľný a ak sa k fotopasci máte šancu raz za čas dostať, nie je čo riešiť. Snímky sa vám uloží na SD kartu a vy si ich tak budete môcť pozrieť v teple domova na obrazovke počítača.

Kam s fotopascí

Umiestnenie fotopasce je rovnako dôležité, ako jej samotná prítomnosť. Správna poloha môže znamenať rozdiel medzi vydareným záberom a úplne zbytočnou investíciou. Ideálne výškou pre bezpečné pozorovanie je 1,8 - 2,5 metra. Pozor by sme si mali dať tiež na šikmý uhol, z ktorého by mala fotopascu oblasť pozorovať.

Príroda a jej obyvatelia sú krásnym zamestnaním aj koníčkom a vďaka záberom z fotopasce máte šancu vidieť je v úplne novom svetle. Či už sa teda rozhodnete skúmať zázraky prírody vo voľnom čase, alebo chcete mať les pod dohľadom, fotopasca je tým správny zariadením, ktoré vám pomôže. Na našom emailu vám radi poradíme v prípade ďalších otázok ohľadom výberu tej správnej fotopasce.