Fotopasca v zime

Publikované: jún 30, 2018

Kategórie: Články

Zima je krásne obdobie, predovšetkým potom v prírode. Mnoho vlastníkov fotopascí však na zimu svoje zariadenia sťahuje a znovu ich inštalujú až na jar či v lete. To je však škoda! V zime môžeme získať mnoho krásnych záberov, možno tie najlepšie z celého roka.

Zima má ale zároveň tiež svoje úskalia. Nízke teploty, silný vietor a ďaleko menej možností sa k fotopasci osobne vypraviť, pokiaľ teda nie sme pripravení obuť snehule a prebojovať sa zamrznutým lesom až k nášmu zariadeniu. Oplatí sa teda nasledovať niekoľko tipov, ako z chladných mesiacov vyťažiť čo najviac skvelých záberov.

Cieľ

V zimných mesiacoch sa nám naskytá možnosť zamerať sa aj na zver, ktorí pre nás predtým neboli tak aktuálne: predátori. Je to ten najlepší čas, ako získať vysnívanú fotografiu líšky, jazveca, rysa alebo vlka. Záleží samozrejme na lokalite, v ktorej budeme chcieť zvieratá pozorovať, v našej prírode sú šelmy vzácne. Ideálne preto je si miesto vytipovať ešte na jeseň, poradiť sa so skúsenejšími, alebo osloviť miestnu poľovníkov. Pamätajte, že všetky zvieratá niekde pijú a spí, nie je od veci sa teda poobzerať po bodoch, ktoré sú pre nich príhodné. Buďte pri výbere pozície pre fotopascu kreatívne.

Fotopasca

Realisticky zhodnoťte vaše zariadenie - je schopné ustáť nápory vetra, sneh a zimu? Skutočne sa hodí pre vonkajšie pozorovanie? Nie je nič horšie, ako keď sa natešený vypravíte pre svoju fotopascu a nájdete ju značne poškodenú. Tomu môžete zabrániť aj s bezpečnostnými opatreniami - kovový box a zámok vám dajú istotu, že je fotopasca maximálne chránená proti podmienkam okolia ale aj nenechavé zveri alebo ľuďom. Pomôže tiež umiestnený do väčšej výšky, nad 2 m, a smerom k severu.

Batérie

Odporúčame meniť batérie ako v zime, tak na jar. Alkalické batérie totiž v zime nevydrží. Fotopasca s nimi často nefunguje, ako by mala, alebo ju poškodené batérie môžu nenávratne zničiť. Hoci sa teda Slovensku teploty hlboko pod bodom mrazu často vyhýbajú, lítiové batérie vám preukážu ďaleko lepšiu službu čo do výkonu a spoľahlivosti. Vynaložené peniaze sa určite oplatí. Môžeme len odporučiť lítiové batérie využívať celoročne.

Prístup k fotopasci

Připravte se na to, že na rozdíl od ostatních období, budete mít v zimě přístup k zařízení značně ztížený. Chladné počasí dělá hodně, proto se připravte na to, že budete nechávat fotopast jejímu osudu na relativně dlouhou dobu. A pokud bude potřeba výměna SD karty či jiný nutný servis, zdržujte se v okolí kamery co nejméně to bude možné. Zvířata jsou extrémně citlivá na lidskou přítomnost a vy je přeci od svého zařízení nechcete nadobro odradit.

Lákadlo

V zime máte ďaleko väčšiu šancu k svojej fotopasci zvieratá skrátka nalákať. Ak sa zameriavate na vysokú zver, jednoducho do blízkosti zariadenia pripevnite minerálne liz či inú pochúťku. Uvidíte, aké zábery sa vám tak podarí získať. Dbajte však na zdravie zvierat.

Nastavenie citlivosti senzora

Väčšina fotopascí má dnes už možnosť nastavenia citlivosti pohybového snímača a to sa vám bude v chladných mesiacoch hodiť. Silný vietor a sneh môžu pri vysokej citlivosti spôsobiť spustenie fotopasce, hoci sa v okolí nenachádza nič hodné zachytenie. Nechcete predsa zbytočne plytvať drahocenným miestom na SD karte.

Software

Nakoniec, uistite sa, že je softvér vašej fotopasce plne aktualizovaný, predtým, ako sa s ňou vyberiete do divočiny. Veľa chýb môže byť predísť včasnú aktualizácií, ktorá je ľahko vyrieši.