Ako si vybrať správnu fotopascu

Publikované: máj 5, 2018

Kategórie: Články

Jedným z najčastejších otázok našich potenciálnych zákazníkov je, ako si vybrať tú správnu fotopasca. Fotopasce majú mnoho kritérií, podľa ktorých sa môžeme a mali by sme sa orientovať. Cena a značka sú síce tiež podstatné, ale veľakrát môžu byť zavádzajúce. Preto, aby ste zbytočne nemíňali a nesiahli vedľa, vám v tomto článku poradíme, na čo sa zamerať a čo rozhodne nesmiete pri výbere opomenúť.

Jednotlivé zariadenia sa od seba v niektorých parametroch diametrálne odlišujú, inokedy sa naopak zhodujú. Väčšina značiek sa vyznačuje nejakou špecifickou vlastnosťou alebo doplnkom, ktorý robí ich fotopasce nezameniteľnými.

K čomu fotopasca použijete?

Ako prvé si musíte ujasniť, na aký účel mienite fotopascu využiť. Ak ste poľovník, máte iné priority než podnikateľ, ktorý chce chrániť svoj rušný obchod. Tiež sa budete zameriavať na iné veci. Pre pozorovanie prírody je najdôležitejšie pevná konštrukcia, kvalitný videozáznam a fotografie, menej už potom prítomnosť GSM modulu. V prostredí obchodu zase bude prioritou ľahké ukrytie fotopasce, možný diaľkový prístup pomocou SMS a neviditeľný prísvit.

Prísvit

Základnou vlastnosťou fotopasce je prítomnosť prísvitu. Drvivá väčšina fotopascí disponuje neviditeľným prísvitom s vlnovou dĺžkou 940 nm, ktorý nie je ľudským ani zvieracím okom viditeľný, je teda najvhodnejšie voľbou, ak chcete svoju fotopascu udržať skrytú. Druhou možnosťou je osvit s dĺžkou 850 nm, ktorý poskytne kvalitnejšie zábery, je však viditeľný a zver môže stresovať. Rozdielom je tiež dosah: osvit 850 nm je účinný do vzdialenosti až 20 m, prísvit 940 nm je ideálny na vzdialenosti kratšej - maximálne 12 m.

Rozlíšenie fotografií a videa

Technika sa neustále vylepšuje, preto dnes už bežne zoženiete fotopasce s Full HD videozáznamom a rozlíšením fotografií až 20 Mpx. Ak sa vám ide predovšetkým o vydarené fotografie, k dispozícii máte celú škálu zariadení, ktorá disponujú vysokým rozlíšením. Ak však pekné zábery nie sú vašou prioritou, 12 Mpx fotky bohato stačí - na rozoznanie tváre prípadného narušiteľa viac nepotrebujete.

Dosah

Štandardné dosah pohybových čidiel sa pohybuje v rozmedzí 10 - 16 m, záleží od typu a výrobcu. Pokiaľ bude kamera snímať iba malý priestor, je veľký dosah zbytočný. Niektorí výrobcovia uvádzajú dosah až 25 m, ale v takom prípade je takmer nemožné na záberoch pozorovaný objekt rozoznať. Tu sa oplatí stávka na istotu a nenechať si hlavu zamotať úžasne vysokým číslom.

Pozorovací uhol

Tento parameter je dôležité sledovať predovšetkým u vonkajších fotopascí, ktoré budú zaberať väčšiu plochu. Štandardná pozorovací uhol je 45 ° - zachytíte s ním všetko potrebné na bežnú vzdialenosť. Existujú ale aj fotopasce so širokým pozorovacím uhlom v rozmedzí 80 ° - 100 °, ktoré obsiahnu ďaleko väčší priestor. Cenou je výrazné skreslenie získaného obrazu, ostré zábery zaobstaráte do vzdialenosti 2 m od fotopasce.

Snímanie obrazu

Toto je parameter, v ktorom sa fotopasce zvyčajne zásadne líšia. Výrobcovia sa predháňajú o čo najrýchlejšie snímanie, avšak bežnému užívateľovi úplne postačí rýchlosť 0,5 - 1 sekunda. Pomalší snímanie už by mohlo byť na škodu, rýchlejší je zase takmer zbytočné.

GSM modul

Prítomnosť GSM modulu je v poslednej dobe tým hlavným, čo fotopasce odlišuje a je to tiež jedno z najdôležitejších kritérií, nad ktorým sa musíte zamyslieť. Potrebujete pravidelné správy z fotopasce? Chcete mať danú oblasť stopercentne pod dohľadom? Alebo sa k fotopasci pravidelne dostanete, funguje skôr ako prevencia, a tým pádom nie je nutné si priplácať za GSM modul? GSM modul je schopný vám vo zvolenom čase či pri zaznamenaní pohybu zaslať fotografie na email alebo mobilný telefón. Bez GSM si zábery môžete prezerať iba cez SD kartu na obrazovke vášho počítača. Investíciou navyše je u GSM modulu SIM karta s možnosťou dátového prenosu.

Doplnkové parametre

Niektoré fotopasce sa môžu pýšiť pevnou, vodeodolnou konštrukciou, iné je vďaka drobnejším rozmerom možné ľahko skryť. Väčšia fotopasce potom spravidla disponujú aj kvalitnejším ovládacím displejom. Dôležitá je tiež spotreba energie: nenáročným fotopasce stačí 4 ks batérií, zariadenia s množstvom funkcií potrebujú niekedy až 12 ks.

Či už sa rozhodnete zaobstarať si akúkoľvek fotopasca, vrelo dúfame, že s ňou budete spokojní a splní vami požadovaný účel. V prípade otázok alebo nejasností vám radi konkrétne poradíme na našej emailovej adrese!

Ďalšie užitočne články:
Lacné fotopasce - Na čo si dať pozor?
Maskovanie fotopasce - Ako ju čo najlepšie ukryť?
Najlepšie fotopasce v roku 2019 & Ako ich vybrať? [RECENZIE]
Rozhovor s odborníkom na fotopasce