Lacné fotopasce - Na čo si dať pozor?

Publikované: okt 10, 2018

Kategórie: Články

Fotopasce sú investície. Hoci sa vypláca, či už vďaka istote a možnosti mať dôkazný materiál vždy k dispozícii, alebo pre prekrásnej zábery prírody a prehľad o pohybe zveri v prírode, nejedná sa o lacnú záležitosť. Kvalitnú fotopascu od osvedčeného výrobcu s množstvom funkcií sa môže vyšplhať až k hranici desiatich tisíc. Cena teda rozhodne predstavuje jeden z dôležitých faktorov.

Ako ale kúpiť lacno, výhodne, a pritom neprešiel na kvalite fotopasce? Mnohé lacné modely svojím výkonom doťahujú a niekedy aj predčia svojich drahšie kolegov. Na trhu sa však objavuje veľa kópií a nekvalitných modelov, ktorým by ste sa mali vo vlastnom záujme vyhnúť. Pamätajte, že lacné zariadenie môže často znamenať investíciu dvojnásobnú, pretože eventuálne dlho nevydrží a vy budete nútení siahnuť po novom. Takže na čo si teda dať pri výbere najväčší pozor?

Spracovanie

Najjednoduchší spôsob, ako spoznať nekvalitné fotopasca, je podľa spracovanie. K tomu je však potrebné vyberať si ju osobne a mať tak možnosť si produkt skutočne prezrieť. Zvyčajne chýba skrutky, akékoľvek logo (napr. originálny fotopasce LTL Acorn majú logo vyrazené na spodnej časti fotopasce), plast je nekvalitný, fotopasca sa zle doviera a tak ďalej. Chybný kus sa nájde aj u originálnych fotopascí, ale predajcovia sú v takom prípade zvyčajne ochotní vám model vymeniť a poškodený vyradiť.

Ovládanie

Pri výrobe lacných nekvalitných fotopascí sa musí nájsť vec, na ktoré sa ušetria a ktorá, podľa názoru ich výrobcov, bude najmenej vadiť ich potenciálnemu klientovi. U fotopascí sa obvykle šetrí na ovládanie. Dobrá fotopasca má k dispozícii displej (najlepšie farebný) so sadou približne 4 - 6 tlačidiel. Akonáhle má zariadenie 3 a menej ovládacích tlačidiel, bude nastavenie časovo náročná a nepríjemná záležitosť.

Podozrivá cena

Samozrejme, že cieľom výhodného nákupu je nájsť dobrú fotopasca s čo najnižšou cenou. Ak sa však daný model výrazne odlišuje, niekedy aj o tisíce, je na mieste opatrnosť. Logicky musí existovať dôvod, prečo predajca takú fotopasca predáva lacno a prečo na tom zarobí. Skúste si daný model vyhľadať aj v iných obchodoch. Kópie a nekvalitné zariadenia zvyčajne nemajú širokú distribučnú sieť.

Predajca

Jednoduchým pravidlom je, že u spoľahlivého predajcu nájdete obvykle tiež spoľahlivé fotopasce. Dôležitá je ochota, prezentácie, prítomnosť kontaktu a niekedy tiež možnosť návštevy kamenné predajne. Čím viac je predajca zameraný na pomoc a servis zákazníkom, tým väčšiu máte istotu, že vám naozaj chce predať kvalitný produkt, s ktorým budete spokojní.

Technická podpora

Overenie výrobcovia majú k dispozícii webové stránky, možnosť servisu a technickej podpory. Rovnako tak je u nich zvyčajne dvojročná záručná doba. Skrátka je na prvý pohľad vidieť, že je o vás a vaše zariadenie postarané aj v prípade poškodenia alebo nespokojnosti. U kópií taký servis nenájdete, už preto, že nemáte k dispozícii oficiálneho výrobcu, ktorý by vám ho poskytol. Predajcovia takých modelov sa tiež zrovna nepretrhnú - poruchovosť lacných kópií je vysoká a skrátka sa to neoplatí.

Tipy na lacné fotopasce

Medzi lacné fotopasce od preverených výrobcov patrí Bentech TC05 (pôvodne česká značka, s rýchlosťou spúšte 0,5 sekundy), Ltl Acorn 3310 A (veľký displej a pohodlné ovládanie), ScoutGuard SG520 PRO (príjemná malá fotopasca s HD videom) alebo ForestCam TINY (miniatúrne, energeticky nenáročná fotopasca s Full HD videozáznamom). Náš eshop ponúka len kvalitné modely od preverených výrobcov aj dodávateľov, ktoré dobre poznáme. Ak by ste mali otázku ohľadom výberu, môžete sa na nás obrátiť na našom emailu.