Maskovanie fotopasce - Ako ju čo najlepšie ukryť?

Publikované: apr 25, 2018

Kategórie: Články

Všetci noví aj ostrieľaní majitelia fotopascí sa po práve bojí, že ich drahé zariadenie niekto odcudzí. Je to pochopiteľné. S pribúdajúcim počtom fotopascí pre ochranu majetku aj v lesoch vzrastá počet vandalov aj zlodejov. Paradoxne pritom ceny fotopascí stále klesajú a sú dostupnejšie než kedykoľvek predtým. Ako teda svoju fotopascu ubrániť? Tak, že ju zamaskujete.

Najdôležitejším krokom je samozrejme obmedziť okruh ľudí, ktorí budú o vašej fotopasce vôbec vedieť. Nikomu nehovorte, že ju máte, nechváľte sa s ňou ani v okolí ani na sociálnych sieťach. Aj pri inštalácii sa snažte vyhnúť tomu, aby vás niekto videl - skúste dennú dobu, kedy sa v lese či okolo všetkého obchodu alebo domu pohybuje čo najmenej ľudí, či už je to v noci alebo skoro ráno. Pokiaľ o fotopasce nikto nebude vedieť, tým väčšia je šanca, že ju ani nikto nebude hľadať.

Do výšky

Prvý tip pre umiestnenie a skrytie fotopasci je dať ju mimo zónu ľudského pohľadu. Nikoho nesmie náhodne tresnúť do očí, či už vďaka odleskom alebo zle vybrané pozíciu. Využite stromy s množstvom vetiev, aby ste svoju fotopascu umiestnili do výšky. Zlodeji sa k nej nedostanú, na druhú stranu, ani vy nie. Fotopasca vo výške je horšie prístupné a vždy byte mali v prvom rade dbať na svoju bezpečnosť. Dobre ukrytá fotopasca je jedna vec, zlomená noha druhá. Z výšky môžete získať tiež nevšedný, krásne zábery zveri. Ak fotopascu inštalujete v obchode alebo u svojho domu, snažte sa voliť tienisté kúty, alebo fotopascu ukryť za iný predmet (pozor, aby mohla fotopasca správne pracovať).

Zákerný profil

Väčšina fotopascí, predovšetkým tie určené pre pozorovanie zveri, je opatrená určitú kamuflážou, aby ľahko splynuli s okolím. Čo teda vaše zariadenie prezradí? Profil. Bočné strany fotopasce zvyčajne kamuflované nie sú, a aj keď sú, je pri pohľade z boku hneď jasné, o čo sa jedná. Využite teda rozmiestnenie vetví, alebo ešte lepšie, krivú dutinu staršieho stromu, ktorá je dokonalým úkrytom pre fotopascu. Ak dutinu zadovážite ešte lístím alebo ihličím, bude mať aj cvičené oko veľký problém si fotopasce všimol byť. Pokiaľ nie je podobná dutina k dispozícii, skúste prírodné materiály rozmiestniť okolo zariadenia. Pozor aby vaša snaha nakoniec fotopasca neprezradila skôr ako zariadenie samotné.

Falošná fotopasca

Obľúbeným trikom u fotopascí v prírode aj v obchodoch je využitie makety fotopasci alebo starého či rozbitého zariadenia. Takú fotopascu umiestnite na viditeľné miesto, aby ste zobudili dojem, že je oblasť sledovaná. Zlodej alebo vandal sa pustí do lacné kópie a neobjaví funkčné zariadenie, ktoré bude snímať celú oblasť aj jeho počínanie. Vhodná je kombinácia falošné fotopasce vo výške očí a funkčné fotopasce vysoko vo vetvách. Ako vidíte, aj pokazená fotopascu môže byť na úžitok a vy máte možnosť okrem zveri zachytiť aj zlodeja, možno nejednej, fotopasce.

Vyrobte si maskovanie

Ak si chcete dať prácu, alebo vo vašom okolí skrátka nie sú spomínaná vhodné miesta pre ukrytie, môžete si maskovanie vytvoriť sami. Potrebujete k tomu veniec z ihličia (môže byť aj lacný umelý, ale je pri bližšom pohľade samozrejme rozpoznateľný) a transparentné lepidlo na lepenie akvárií. Veniec nastriháte na vetvičky a pomocou lepidla je nalepíte na telo fotopasce. Dajte pozor, aby ste ju nezničili a aby pohybové čidlo a ďalšie dôležité propriety boli nezakryté. Vďaka tomuto lepidlu bude možné vetvičky bezpečne z fotopasce zložiť.

Ďalšou možnosťou je vo zverimexu zakúpiť balzové kôru. Nenasáva vodu, ľahko sa s ňou pracuje a nedrobí sa. Vďaka nej fotopasca ľahko splynie s kmeňom stromu a je tak možné ju umiestniť aj do nižších polôh. Kôru nalámte na menšie kusy, poskladajte, a transparentným lepidlom na lepenie akvárií kôrou oblepte vašu fotopascu. Opäť môžete kôru kedykoľvek ľahko odstrániť.

Ukrytie fotopasce doma a v obchode

Samozrejme je maskovanie trochu inú záležitosťou, ak sa ju snažíte schovať v obchode, na vašom pozemku či inom mieste, ktoré nemáte k dispozícii stromy a prírodné podmienky - každopádne ak je to len trochu možné, skúste nájsť hustý strom alebo ker, kde by vám fotopasca preukázala dobrú službu. Ak chránite svoj dom, berte na vedomie, že zlodeji často začínajú garáží, je teda dobrý nápad umiestniť fotopascu tam. Medzi náradie a iné technické zariadenia bude možné ju skryť. Aj tu platí pravidlo o výške - s rebríkom dosiahnete na mnohé miesta, na ktoré sa zlodeji bez neho skrátka nemôžu dostať a vy aj vaša fotopasca tak budete chránení.

Miniatúrne fotopasce

Jednou z posledných možností je obstaranie miniatúrne fotopasce. Veľkosť tohto zariadenia je jeho hlavnou výhodou a je tak možné ho umiestniť takmer kamkoľvek, bez toho, aby bolo spozorované. V našom eshope nájdete miniatúrne fotopasce ForestCam TINY, ScoutGuard SG520 PRO a Bunaty Mini Full HD. Ľahko splývajú s okolím a sú kvalitou porovnateľné s ich väčšími kolegami. Problém môže predstavovať obsluha, na ktorú je zvyčajne k dispozícii málo tlačidiel a tým sa nastavenie značne predĺži. Vezmite tiež na vedomie, že niektoré väčšie fotopasca schováte lepšie ako malé, pretože u miniatúrne fotopasce nemáte príliš priestoru na vytvorenie krytie (napr. Oblepením tela kôrou).