GSM modul - Kedy sa oplatí?

Publikované: apr 13, 2018

Kategórie: Články

Parametrom, ktorý dnes zásadne delí fotopasce na dve skupiny, je prítomnosť GSM modulu. Nová technológia umožňuje, aby bol modul čím ďalej tým rýchlejší a schopnejší, čo sa samozrejme prejavuje na cenovkách jednotlivých fotopascí. Oplatí sa ho ale vôbec mať? Kedy sa bez neho takmer nezaobídete a kedy zase môžete s pokojným svedomím ušetriť?

Čo je vlastne GSM modul?

GSM modul je možnosť, aby vám fotopasca zasielala fotografie priamo na váš email alebo mobilný telefón prostredníctvom MMS. Fotografie sa zasielajú v menšom rozlíšení, ako ktorým fotopasca disponuje, a niektoré zariadenia sú už schopné odsílat aj krátke videosekvencie. Máte skrátka prehľad o tom, čo aktuálne zachytilo pohybové čidlo vašej fotopasce. Všetky záznamy sa zároveň ukladajú na SD kartu, tak ako u fotopascí bez modulu.

Výhody a nevýhody

Každá minca má dve strany a samozrejme aj GSM modul má svoje výhody a nevýhody. Očividnou výhodou je, že s GSM máte neustály prehľad o dianí pred fotopascí. Ak sa niekto vláme na váš pozemok či vstúpi do vášho obchodu, budete o tom vedieť a môcť podniknúť patričné kroky. Je to istota a absolútna kontrola. Nevýhodu predstavujú dodatočné investície, ako materiálne, tak časové. Nutné je obstaranie SIM karty s dátovým prenosom a samozrejme tiež nastavenie modulu, ktoré niekedy môže byť nepríjemne zdĺhavé. Pochopiteľne si tiež priplatíte za samotnú fotopascu.

Kedy sa GSM modul hodí

Pokiaľ umiestňujete fotopasca na chate, na ktorú sa cez zimu určite nedostanete, príde vám GSM modul rozhodne vhod. Hodí sa celkovo všade tam, kde nemáte pravidelný prístup k fotopasci, aby ste si fotografie a video mohli stiahnuť do počítača. A predovšetkým v miestach, kde je v prípade narušenia potreba rýchlo konať. Fotopasce určené pre pozorovanie prírody teda GSM modul nepotrebujú a u poľovníctva záleží na účelu - keď strážite revír pred pytliakmi, GSM by mohlo byť užitočné.

4G LTE fotopasce

V poslednej dobe sa na trhu objavujú fotopasce disponujúci 4G LTE, čiže moderným a rýchlym modemom s prístupom do 4G LTE siete. Jedná sa o ten najrýchlejší spôsob, ako sa k vám fotografie z fotopasce môžu dostať. Zároveň sa tiež pýši minimálnou kompresiou, vysokým rozlíšením, a dorazí takmer bez oneskorenia. Na mobil či email tak dostanete kvalitné fotografie aj video. Jedná sa o možnosť vhodnou opäť predovšetkým pre ochranu majetku - na záznamoch bude veľmi jednoducho rozoznateľná tvár prípadného páchateľa. Opäť je tu však dilema - stojí 4G LTE za tie peniaze? Zvyčajne je súčasťou celkovo nadupaného zariadenie s mnohými ďalšími funkciami. Rozhodnutie necháme na vás - fotopasca tohto typu poskytuje výrobca ScoutGuard.

Wifi a Bluetooth

Okrem GSM modulu a 4G LTE sa vyskytli aj fotopasce podporujúce Wifi a Bluetooth pripojenie. Hoci táto možnosť môže vyzerať lákavo, má mnoho úskalia, a to predovšetkým tá bezpečnostné. Na rozdiel od GSM modulu musí fotopasca s Wifi alebo Bluetooth neustále vysielať, hoci sa pred zariadením nič nepohybuje. Tento signál dokáže zachytiť bežný mobilný telefón - ktokoľvek sa tak môže prechádzať po lese v blízkosti vašej fotopasce a jednoducho ju zachytiť. Vystavujete sa vysokému riziku krádeže. Navyše majú také fotopasce obrovskú spotrebu energie, práve kvôli neustálemu vysielania signálu. Použitie na batérie je tak prakticky vylúčené.